Keresés
  • Dr. Peter Vaczi

Trochanter bursitis

Frissítve: 2020. dec 8.


Fenti diagnózis sokaknak rém kellemetlen hírt és hónapok sötét kilátásait jelenti.


Jómagam is kellőképpen felbosszankodtam, amikor azzal szembesültem, hogy valószínűleg túlnyújtottam magam valamelyik edzésemen. Való igaz, sokszor nem bírok a véremmel és túllövök a célon, amikor feszegetem a határaimat.


Már második hete kínlódtam jobb csípőtáji fájdalommal, mire nekiveselkedtem, hogy felkeressem az egyik baleseti sebész, sportorvos barátomat. Bizonyos pozíciókban – például reggeli öltözködés közben, midőn kissé roggyantott jobb lábon állva a balt igyekeztem beledugni a nadrágszárba – iszonyatos, éles fájdalom hasított a jobb csípőízületem környékén. Ugyanígy, amikor a bal oldalamon feküdtem és a jobb lábamat emeltem, a fájdalom szintén kegyetlenül előjött. Voltak napok, amikor már sántikálva jártam, mint egy aggastyán.


Persze egy orvosnak mindig a legrémesebb diagnózisok ugranak be és már láttam magam előtt az ízületi kopás, porcfekély, ízületi egér, akár az arthrosis rémképét. Felhívtam tehát a traumatológus barátomat és osztottam neki az észt MRI-vizsgálatról és egyéb heroikus kivizsgálási javaslataimról.

A vizsgálóasztalon persze kiderült, hogy ez egy jobb oldali nagytompor-nyáktömlő gyulladás. Röntgen, ultrahang, non-steroid gyulladáscsökkentők, pihentetés, ima, türelem. Na persze, RTG, UH. Kinek van erre ideje...


Idős anyámtól sebtében lenyúltam néhány Flector-tapaszt, egy tubus Flector gélt és hűtőzselét, hazarongyoltam és nekiestem – szokás szerint – a nemzetközi szakirodalomnak, hogy szembenézhessek szomorú sorsommal.


Hát, ja. Hónapok. A webmd.com-on található cikk azt írta, hogy alacsonyenergiájú lökéshullám terápiával már 4 hónap alatt jelentős eredményt lehet elérni. (Low-energy shock wave therapy. Acoustic shock waves are passed through the skin with a targeted device. One analysis showed that more than two-thirds of patients given shock wave therapy were cured or greatly improved after 4 months.)

Fasza - mondom magamban – ezek szerint idén nyárra sem leszek már Adonisz, az edzéseknek befellegzett egy időre...


Mit ad isten – és a módszer, mellyel saját betegeimet gyógyítom – az én személyes trochanter bursitisem három hét után megunta a nyafogásomat és kereket oldott.

Ebből az esetből is világosan látszik, hogy akinek nincs bél-áteresztése, következésképpen nem áll fenn nála generalizált gyulladás, annak szervezete sokkal rapidabban képes kilábalni olyan kórállapotokból, melyek szanálása az átlagpopuláció számára hónapokba és méregdrága kezelésekbe kerül.


#béláteresztés #béláteresztésteszt #gyulladás975 megtekintés0 hozzászólás